Esti insarcinata? Ai de umblat, soro!!!

Standard

Te iubesti de te iau dracii si dupa cateva saptamani nu prea stii ce sa faci: sa plangi sau sa dai de baut prietenilor ca ai aflat marea veste si anume aceea ca vei deveni parinte. Hopaaaa, cum ar spune Rona Hartner. E gata! Ai facut testul, ai vazut doua linii roz, de parca inca asa… din fasa… se insufla ideea ca va fi fata. Nu prea stii de unde sa o apuci dar ceea ce ti-e clar, e ca trebuie sa-i dai si lui vestea. Si iata-te pe tine iesind din baie cu “arma” in mana, el uitandu-se la tine cu ochii mari, si din tacerea ta intelegad perfect ce vrei sa spuni. Veselie, bucurie si iaca trec lunile si gabaritul e depasit. Si… inca ce depasit. Ma rog, detalii…

Dai vestea la munca. Ha, ha, lumea te felicita, rade, mai beti un cico, o gluma, sfaturi, muuuuulte sfaturi si sefii iti trantesc intrebarea cand iti e lumea mai draga: cand te intorci la munca? Paf! Ramai putin interzisa pentru ca vorba aceea: inca nici nu prea te-ai obisnuit cu gandul ca vei deveni mama. O dregi tu cumva si uite asa trece luna dupa luna. Esti constienta ca trebuie sa stai acasa o vreme, nu prea stii cat, si in lunile alea, tu, el, bebe trebuie sa mancati, nu? Ei bine, acum incepe tragedia sau… distractia, daca ai simtul umorului. Ce contract ai? Conteaza mult. Daca ai carte de munca, te-ai scos. Nu ai multe batai de cap. Daca ai contract de drepturi de autor si esti si gravida vara, ai incurcat-o… Sa iti explic in cativa pasi ce ai de facut.

  1. Antreneaza-ti nervii sau fa-le o tigara de aia interzisa ca sa aiba rabdare.
  2. Cumpara-ti un dosar si “chilotei” de plastic ca vei avea nevoie.
  3. Primul drum il faci la finante ca sa iti depui declaratia de venit. Ca sa mergi aici, iei adeverinta de la firma si o depui la doamnele blazate de la institutia de stat care mie imi pare asa… o caracatita mereu infometata. Nu trebuie sa iti spun cat e coada, cat se asteapta si asa mai departe. Stii ce e important? Sa ai o toaleta prin preajma pentru ca te rog sa ma crezi, vei avea nevoie ;). Sper sa nu te apuce nevoile cand urmezi la ghiseu. Ai pus-o, soro! O iei de la capat. Indurare nu ai sa primesti decat daca ai ochi de caprioara sau ameninti pe toata lumea ca nasti acolo, pe loc.
  4. Cu actele de la finante, fuguta la Casa de Asigurari de Sanatate. Ei iti vor da bani in concediul pre si postnatal… Mare bataie de cap si aici. Descarci de pe net “anexa 4” care mie mi s-a parut ceva SF mai ales cand mi s-a spus de ea. A fost cam asa: “Doamna draga, nu e bine ce aveti aici… Va trebuie si anexa 4. De unde o iau? intreb… De pe net, de la noi de pe site”. Mi-a zis-o pe un ton care imi suna cam asa: “Fai, esti proasta? Atata nu stii?”. Trecem si peste asta si continuam cu punctul 5.
  5. Duci minunata anexa 4 la munca sa o completeze colegele de la HR, iar apoi o depui la dosar. Aliniata cu celelalte foi, da??? Sa nu gresesti ca te apostrofeaza. Treaba ta…
  6. Mai pui la dosar copie dupa contractul de drepturi de autor, copie dupa buletin si adeverinta ca esti angajata. De parca n-ar fi evident…
  7. Fugi la posta si platesti cu minimum o luna inainte sa intri in concediu CAS-ul. Iti spun doamnele de la CAS la centima cat ai de plata. Fii fara grija!
  8. La posta dai, daca nu ai noroc, de niste doamne tare obosite… Iti explica si ele intr-un sictir ce si cum ai de completat, de parca asta ar fi trebuit sa stii cu ochii inchisi. Si poate ai noroc, ca mine, si te si pierzi in ochii machiati cu verde fosforescent ai doamnei, demni sa iti dea dureri de cap. Sau in cretulinii ei mov… Cine stie?
  9. Duci dosarul in dinti la Casa de Asigurari, doamnele il verifica sceptic, parca le pare rau ca e totul in regla si gata!!!!! Ai invins! Astepti banii.

Ce se intampla cu banii? Cand vin ei? In postul urmator ;). Crede-ma, e o aventura!

P.S Nu cred ca trebuie sa iti spun ca la fiecare institutie a statului trebuie sa te pisicesti, milogesti, guduri. Sfat de la mine: profita la maximum ca esti gravida. Fa pe victima chiar daca nu esti! Macar la Finante…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s